Nyheter Skogens Dag

18
Dec

Två snabba med Elin Bergman

Skogens dag 2021 närmar sig med stormsteg. Vi passade på att ställa två snabba frågor till Elin Bergman som är en av de inbjudna talarna. Elin arbetar som Corporate Partnership Manager på WWF, brinner för miljö och hållbarhet och bär sedan en tid tillbaka den ärofyllda titeln ”Sveriges cirkulära ekonomi-drottning”.

Hej Elin, varmt välkommen till Skogens dag 2021: skogens roll i det hållbara samhället. Vad är din relation till skogen?  

Jag är uppvuxen med landställen som har anslutning till fin skog i Naturskyddsområden. Jag har sedan barnsben plockat svamp och bär, promenerat med familj och hund och satt oss i skogen med fika och njutit av den fantastiska miljön. Jag älskar välmående diversifierad skog med hög biologisk mångfald! Det jag däremot har en dålig relation till är monokulturer i skogen och kalhyggen – då gör det ont i hela kroppen.

Vilka är de största myterna som allmänheten har kring cirkulär ekonomi?

Den största myten är att cirkulär ekonomi handlar om återvinning. Återvinning är nödvändigt och viktigt, men också det sista vi ska göra i den cirkulära ekonomin då återvinning generellt kräver mycket energi.

En annan myt är att allt som är cirkulärt är bra. Vi behöver kartlägga och analysera varje material för att avgöra vad deras bästa potential är och om det borde cirkuleras eller ej. Exempelvis är det många som tror att det är cirkulärt att bränna restprodukter från skogen för ”energiåtervinning” men det är ibland det mest linjära man kan göra om man blandar ihop restprodukterna från skogen med andra typer av avfall. Vi ska ju först och främst gå bort från begreppet ”avfall” över huvud taget i den cirkulära ekonomin och istället kalla det för vad det är – fina resurser. Och i de allra flesta fallen är förbränning något man endast ska göra för att avgifta farliga material.